13 juni 2015
Op zondag 14 juni 2015 stonden ouders en kinderen al vroeg te wachten bij de Woonmensen. Iedereen wilde op tijd zijn voor HET uitstapje van het jaar! Eenmaal in de bus (begeleiders en kinderen) konden we op pad. De kinderen moesten duidelijk nog even wakker worden, want het was behoorlijk rustig in de bus. Na aankomst gingen we ons verzamelen bij De Walrus. Dit zou onze afspreekplek worden.
De indeling was als volgt: groep 1 zou als eerste de rondleiding (een kijkje achter de schermen) krijgen om 11.00 uur en groep 2 en 3 konden vrij in het park rondlopen. Om 12.00 uur zouden we verzamelen bij de grote koepel waar de show zou starten. Tussendoor zouden we lunchen en om 13.00 uur kon groep 2 en groep 3 de rondleiding krijgen. Dan zou groep 1 weer vrij in het park kunnen rondlopen. Dat verliep allemaal prima. We vonden het allemaal erg leuk om de roggen te aaien, de walrussenshow te zien, dolfijnen onder water te bekijken, maar ook de speeltuin was top!
De show was geweldig. Wat een prachtige sprongen maakten de dolfijnen en wat mooi om de dolfijnentrainers ook echt in actie te zien! De kinderen keken hun ogen uit en waren erg enthousiast. Leergierig als onze kinderen zijn, wilden ze van alles vragen tijdens de rondleiding:
Welke opleiding moet je volgen voor dolfijnentrainer? Dat kan alleen maar via het Dolfinarium. Eerst leer je alles in het park goed kennen en dan krijg je een opleiding van de andere trainers. Je moet wel goed kunnen zwemmen en ook mensen kunnen vermaken.
Ondertussen wordt er ook veel verteld. We merken dat de dolfijnen wel heel veel waterbassins kunnen gebruiken en dat de meeste dolfijnen hier geboren zijn. Er zijn 19 mannetjes en 16 vrouwtjes dolfijnen. De oudste dolfijn is 54 jaar oud inmiddels. Op een groot bord staat wat ze eten (hoeveel kilo vis) en hoe lang de vissen kunnen worden. Wist je bijvoorbeeld dat een orka wel zes meter lang kan worden en dat deze 4000 kilo weegt? Een grote dolfijn weegt 250 kilo. Ook werd ons het verschil tussen een mannetje en een vrouwtje uitgelegd en hoe dolfijnen geboren worden. Het zijn zoogdieren; ze baren levende jongen. Dolfijnen zijn heel intelligent en sociaal en dat merkten we ook, want er was er een die bij ons bleef en het leek wel of hij alles mee wilde luisteren.
Door lucht uit het spuitgat boven op zijn kop te persen maakt de dolfijn een herkenbaar geluid. Deze klikjes werken onder water als sonar. Het geluid kaatst terug naar de dolfijn en wordt opgevangen in de bult op het voorhoofd. Zo weet een dolfijn de exacte plaats van bijvoorbeeld een vis te vinden.
We hebben verder in het park ook nog zeehonden, walrussen en bruinvissen gezien.
Toen we ons allemaal weer moesten verzamelen om naar huis te gaan, hebben we het nog heel gezellig gehad. We hebben veel fotos gemaakt van de kinderen en ondertussen waren er een paar deugnieten die telkens met hun hoofd voor de lens sprongen .
Op de terugweg was er beduidend meer lawaai, maar ook waren er een paar kinderen in slaap gevallen. Dat kan ook niet anders na zon topdag. Niet alleen de kinderen hebben het fijn gehad, ook de begeleiders waren heel enthousiast. Wat een mooie afsluiting van het schooljaar!